چگونه برنامه بازاریابی بنویسیم
در این مقاله چگونگی نوشتن برنامه چگونه برنامه بازاریابی بنویسیم برای شما شرح میدهیممرسی که تا انتها با مهراکت همراه هستید.

چگونه برنامه بازاریابی بنویسیم
برنامه بازاریابی یا همان Marketing Plan باید در هر سال بازبینی و در صورت نیاز اصلاح شود اما چند درصد از شما واقعا این کار را میکنید؟ از آنجایی که تدوین یک برنامه بازاریابی کار راحتی نیست، دیجیتال مارکترها دائما این کار را پشت گوش میاندازند و به همین دلیل قصد داریم در این مقاله شما را با چگونگی نوشتن برنامه بازاریابی آشنا کنیم و یک تمپلیت رایگان در اختیار شما قرار دهیم تا تدوین این برنامه بازاریابی را برای شما آسانتر نماییم.
استراتژی تیم مهراکت و برنامه بازاریابی باید در هر سال با توجه به اهداف جدید سازمان، نوع عملکرد این تیم در سال گذشته و پیشرفتهای جدیدی که حاصل شدهاند، بهروزرسانی و بررسی شود. داشتن یک برنامه بازاریابی سالانه به شما در تحقق سریعتر و آسانتر اهداف تجاری سازمان و شرکتی که در آن فعال هستید، کمک میکند.
برنامه بازاریابی قرار است به تیم مهراکت اطلاعاتی در مورد کمپینهایی که باید اجرا شوند، اهداف شرکت و میزان رشد آنها بدهد و دید آنها را در مورد جایگاهی که پیشتر در آن بودهاند، موقعیتی که در آن هستند و مسیری که باید برای رسیدن به موفقیت طی کنند، توسعه ببخشد. به همین دلایل است که نداشتن برنامه بازاریابی باعث آشفتگی و بههمریختگی خواهد شد و مدیریت بودجه و منابع انسانی را سخت و حتی غیرممکن خواهد کرد.
احتمالاً در مورد جی کنراد ( Jay Conrad Levinson )، پدر بازاریابی چریکی، شنیدهاید. او توانست سیگار مارلبرو (Marlboro) را در زمان کوتاهی از یک برند ناشناخته به برندی درجه یک تبدیل کند. من سیگار نمیکشم، اما طرفدار استراتژیهای بازاریابی هستم که بر رشد کسبوکار مؤثر هستند. پس از جی کنراد پیروی میکنم و تعداد زیادی از استراتژیهای بازاریابی چریکی او را بکار میبرم. فکر کنم شما هم باید این کار را بکنید.
دادههای موردنیاز طرح بازاریابی
داده های مورد نیاز طرح بازاریابی، به پنج گروه تقسیم می شوند:
۱- دادههای مالی: فکتهایی که از بخشهای حسابداری مدیریت، هزینهها و سایر تحقیقات مالی به دست میآید.
۲- دادههای محصول: اطلاعات و برآوردهای تولیدی و تحقیق و توسعه
۳- دادههای فروش و توزیع: اطلاعات و برآوردهای فروش، بستهبندی، توزیع محصول
۴- دادههای تجاری، تبلیغات و ارتقا فروش: اطلاعات و برآوردهای دپارتمانهای مرتبط
۵- دادههای بازار: نتایج تحقیقات بازار
مقدمات تألیف طرح بازاریابی
نگارش یک طرح بازاریابی معتبر و قابل استناد، مستلزم این است که تحقیقاتتان را در زمینههای زیر کامل کرده باشید:
تعیین اهداف بازاریابی

چگونه برنامه بازاریابی بنویسیم
شما باید اهداف بازاریابی که اهداف نهایی کسبوکار شما را برآورده میکنند را مشخص کنید. برای مثال اگر هدف کسبوکارتان، رسیدن به رشد پنجدرصدی است، هدفگذاری شما برای بخش بازاریابی چه خواهد بود؟ افزایش تعداد مشتریان؟ افزایش فروش کل؟
تجربه و تحلیل فرصتها و تهدیدات و نقاط ضعف و قوت کسبوکارتان (S.W.O.T) به شما کمک میکند بینشی واقعی نسبت به اهدافتان به دست آورید. به یاد داشته باشید که اهداف تعیینشده باید مشخص و واضح، قابلاندازهگیری، قابلدستیابی و دارای زمانبندی مشخصی باشند.
تحقیقات بازار
بسیاری از کسبوکارهای کوچک، از تحقیقات و تجزیهوتحلیل بازار هدف چشمپوشی میکنند، زیرا فکر میکنند باید هزینهی زیادی برای این عملیات بپردازند. ولی این سرمایهگذاری اولیه، یکی از مهمترین گامهای پیشرفت کسبوکار شما است. هدف این است که درک کنید مشتریان شما چه افرادی هستند و کجا میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. این موضوع تقسیمبندی بازار نامیده میشود.
یکی از اهداف اصلی تحقیقات بازار، تعیین مناطق تمرکز بازاریابی است. مشتریان خود را بهطور واضح تعریف کنید و بر این اساس، اولویتهای جغرافیایی فعالیتهایتان را پیدا کنید.
مراحل توسعهی طرح بازاریابی
تألیف و توسعهی یک طرح بازاریابی خوب، به رشد کسبوکار شما کمک میکند، زیرا هم مشتریان هدف شما را تعریف میکند و هم راه جذب و حفظ آنان را برایتان روشن میکند. در حقیقت طرح بازاریابی، نقشهی راهی است که به شما کمک میکند مشتریان زیادی به دست آورید و تا حد زیادی پیشرفت شرکتتان را تسریع کنید.
خلاصه اجرایی
یک نمای کلی از طرح بازاریابی تان را بنویسید و در آن اهداف نهایی، تاریخ فعالیتهای مختلف، مسئولیت اعضای تیم و مشاوران و شرح مختصر مراحل اجرایی را قید کنید. گرچه خلاصه ی اجرایی باید در ابتدای طرح آورده شود، ولی می توانید این قسمت را پس از پایان سایر بخشها و مشخص شدن خطمشیهای اصلی کامل و اصلاح کنید.
مشتریان هدف
در این بخش مشتریان هدف خود را تعریف کنید، یعنی ویژگیهای دموگرافیک (نظیر سن، جنسیت)، مشخصات روانشناختی (مثلاً منافع آنها) و نیازهای دقیق آنها را در رابطه با محصولات / خدماتی که ارائه میدهید، مشخص کنید.
اگر مشتریان هدف بهخوبی و وضوح تعریفشده باشند، تبلیغات دقیقتر و مؤثرتری خواهید داشت، زیرا بهتر میتوانید به زبان مشتریان بالقوه حرف بزنید.
اجزای تشکیل دهنده یک طرح یا برنامه بازاریابی
یک طرح بازاریابی خوب باید شامل عناصر زیر باشد :
خلاصه مدیریتی (Executive Summary)
معمولا این بخش از گزارش آخرین قسمتی است که نوشته می شود و شامل خلاصه ای از سایر بخش های طرح بازاریابی است. از آنجایی که این قسمت اولین چیزی است که توسط مدیر ارشد یا سرمایه گذاران خوانده می شود، بسیار بخش با اهمیتی است. اگر این بخش نتواند به درستی پتانسیل واقعی را بیان کند یا تنها مساله ای را به شکل اتفاقی مطرح کند، موجب می شود خواننده دیگر رغبتی به خواندن ادامه ی طرح بازاریابی، نداشته باشد.
پیشینه و اطلاعات شرکت (Company Information And Background)
این قسمت به کارآفرین یا مدیر این فرصت را می دهد که موضوع مورد نظر خود را بیشتر بسط دهند. در این بخش شما باید درباره شرکت خود و هرگونه تجربه مرتبطی توضیح دهید و همچنین هر گونه منبع یا نمونه اولیه قابل استفاده را نام ببرید. این امر به توانمندی هر چه بیشتر طرح شما کمک می کند.
ماموریت و چشم انداز (Mission And Vision)

چگونه برنامه بازاریابی بنویسیم
برای یک شرکت بیان ماموریت و چشم انداز بخش بسیار مهمی را تشکیل می دهد. در این قسمت شما باید اهداف مالی و غیر مالی برنامه بازاریابی خود را بیان کنید. در اینجا شما باید توان توجیه این امر را داشته باشید که محصول یا خدمت شما چگونه در راستای ماموریت و چشمانداز شرکت تان قرار دارد. این بخش اهداف طرح بازاریابی را تعیین می کند و از اینرو بقیه برنامه بازاریابی بر مبنای آن شکل می گیرد. به عنوان مثال اگر شما یک کسب و کار تازه تاسیس هستید و به دنبال سرمایه گذاران اولیه (Series A Funding) هستید در این بخش باید بر روی افزایش فروش و تجربه محصول تمرکز کنید، در عین حال اگر به دنبال سرمایه گذاری مجدد(Series B Funding) می باشید بیشتر باید در مورد برندیگ و امثال آن صحبت کنید.
شایستگی های کلیدی (Core Competencies)
شایستگی های کلیدی ترکیبی از دانش و ظرفیت های فنی است که به کسب و کار اجازه ی رقابت در بازار را می دهد. به عبارت دیگر این همان چیزی است که شرکت در انجام آن بهترین است. تمرکز بر روی شایستگی های کلیدی به سازگاری هر چه بهتر منابع و تلاش و در نتیجه خلق ارزش بیشتر شرکت، کمک می کند. یک شرکت معمولا باید در صورت صرفه اقتصادی، تمامی فعالیت های غیرکلیدی خود را برونسپاری (Outsource) کند.
تجزیه و تحلیل موقعیت (Situational Analysis)
نیاز یا خواسته اصلی که محصول شما آن را برطرف می کند، توضیح دهید. مبنای این حدس شما چیست؟ از کجا مطمئن هستید که این نیاز وجود و همچنین بازار قابل توجهی دارد؟ این بخش شامل کلیه موضوعات مورد نیاز برای تحقیقات بازار (Market Research) است. این بخش روش و یافته های تحقیقات بازارتان را بیان می کند. باید به این قسمت تاکید ویژه ای شود چرا که اساسا مسیر فرایند توسعه محصول و همچنین شکل و تم روابط بازاریابی یک شرکت را مشخص می کند.
تجزیه و تحلیل محیط (Environmental Analysis)
هنگام آماده سازی یک برنامه بازاریابی، مطالعه محیط داخلی و خارجی کسب و کار بسیار مهم است. این کار این اطمینان را ایجاد می کند که مدیریت و تیم اجرایی از عوامل گوناگون تعیین کننده میزان منابع و تلاشهای مورد نیاز برای اجرای یک طرح بازاریابی موفق، آگاه هستند.
در ادامه با ما همراه باشید: