چطور طرح کسب و کار بنویسیم

چطور طرح کسب و کار بنویسیم

چطور طرح کسب و کار بنویسیم نوشتن بیزینس پلن یا چطور طرح کسب و کار موفق بنویسیم ، آموزش گام به گام طرح کسب وکار و بیزنس پلن یا برنامه کسب و کار موفقیت راه اندازی نکته با مهراکت همراه باشید.

طرح کسب و کار چیست؟

“برنامه کسب و کار به طور کلی ۳ تا ۵ سال آینده را برنامه ریزی کرده و مسیری را که یک شرکت برای رسیدن به اهداف سالانه خود طی می‌کند را نشان می ‌دهد. یک بیزینس پلن (Business Plan) به شما کمک می‌کند تا با ارزیابی وضعیت فعلی، به طور واقعی درباره عناصر کلیدی مسیر کسب و کار خود فکر کنید و با استفاده از اطلاعات سودمند، فرآیند تصمیم گیری را به طور مستمر تقویت کنید.”

یا به عبارت دیگر بیزینس پلن سندی مکتوب است که جنبه‌های مختلف کسب و کار، بازاری که در آن فعالیت دارید، استراتژی های بازاریابی ، برندینگ ، فروش، مسائل مالی مربوط به کسب و کار و کلیه ی انتظارات را به شکلی دقیق  در یک بازه زمانی مشخص ارائه می ‌دهد.

چطور طرح کسب و کار بنویسیم

چطور طرح کسب و کار بنویسیم

مراحل تهیه طرح کسب و کار (Business Plan)

خلاصه عملیات (Executive Summary)

اولین بخشی که خواننده با آن برخورد می‌کند، بخش «خلاصه عملیات» است اما این بخش معمولا آخرین قسمتی است که نوشته می شود.

این قسمت به طور خلاصه نشان می‌دهد که جایگاه کسب و کار شما کجاست؟

به کجا می‌خواهید برسید؟ و چرا ایده‌ ی تجاری شما موفق خواهد شد؟ بخش خلاصه عملیات برای کسب و کاری که تازه تاسیس شده است، به نسبت شرکت ‌های باسابقه، متفاوت است.

” اگر کسب و کار خود را تازه راه اندازی کرده اید، پس اطلاعات شما به میزان بقیه نیست، بنابراین باید بر تجربه، سابقه و هدف خود از راه اندازی کسب و کار تمرکز کنید. تحلیل بازار خود را به طور کامل انجام دهید.

مختص شما:  آکادمی بازاریابی دیجیتال

در مورد نیازهای بازار و شکاف‌ های موجود در آن اطلاعات لازم را گردآوری کرده و راه حل های ویژه ‌ی خود را برای رفع این نیازها شناسایی کنید. تا خواننده با مطالعه خلاصه طرح،

قانع شود که می‌ توانید به بازار هدف خود دست یابید و با برنامه های بازاریابی و مالی درست جز کسب و کارهای موفق در آینده باشید..”

البته لازم به ذکر است بخش خلاصه مدیریتی در تمام قالب های طرح کسب و کار وجود ندارد و کسب و کارها به فراخور ماهیت کار و نیازشان ممکن است از آن استفاده کنند.
معمولاً در موقعیت هایی که طرح کسب و کار باید به مرجع بالاتر ارائه شود (مثلاً برای دریافت تسهیلات بانکی و … ) بخش خلاصه مدیریتی لحاظ می شود.

توصیف شرکت (Company Description)

این قسمت از بیزنس پلن بخش‌ های مختلف تجارت شما را مشخص میکند. ماموریت شما چیست؟ محصولات و خدمات شما چگونه می خواهند نیازهای بازار هدف را تأمین کند؟ و پاسخ به سوالاتی از این قبیل سبب میشود ماهیت کسب و کار به صورت کامل مشخص شود. در این بخش مواردی از جمله نحوه فعالیت شرکت در حوزه B2B یا B2C و ارزش پیشنهادی (Value Proposition) آن تعیین خواهد شد.

در طرح توجیحی کسب و کار خود اندازه بازار بالقوه را مشخص کنید.

مهم است که تا حد امکان از نظر بازار و محصول خود خاص باشید. برای مثال اگر می خواهید یک کسب و کار تولیدی صابون را شروع کنید، ممکن است تصور کنید که هر بدن کثیف به محصول شما احتیاج دارد، اما نمی توانید با تمام دنیا به عنوان بازار اولیه خود شروع کنید. حتی اگر یک کالای مورد نیاز جهانی تحت عنوان صابون تولید کرده باشید، ابتدا باید یک گروه مشتری کوچکتر و هدفمند را شناسایی کنید، مانند کودکانی که زیر هشت سال دارند و ممکن است در حمام حباب معطر را دوست داشته باشند یا صابون تهیه شده برای مکانیکها. از این طریق میتوانید اطلاعات جمعیتی را بطور خاص تجزیه و تحلیل کنید:

  • در هر جامعه خاص چه تعداد مکانیک خودرو به صابون احتیاج دارد؟
  • در حال حاضر چند کودک در کشور زیر ۸ سال هستند؟
  • چه مقدار صابون در یک ماه یا یک سال استفاده خواهند کرد؟
  • چند تولید کننده صابون دیگر در حال حاضر مالک سهمی از بازار هستند؟
  • رقبای بالقوه شما چقدر بزرگ هستند؟

    نیازهای اولیه شرکت خود را مشخص کنید.

    چطور طرح کسب و کار بنویسیم

    چطور طرح کسب و کار بنویسیم

    برای شروع به چه چیزی نیاز دارید؟ ممکن است بخواهید یک شرکت موجود را با ۳۰۰ کارمند بخرید یا با افزودن یک خط تلفن اضافی به میز کار خود، یک شرکت راه اندازی کنید. باید لیستی از موارد مورد نیاز خود تهیه کنید. برخی ممکن است ملموس باشند، مانند پانصد پوشه پرونده و یک کمد بزرگ برای بایگانی آنها، برخی ممکن است نامحسوس باشند، مانند زمان ایجاد یک محصول یا تحقیقات بازار در مورد مشتریان بالقوه. برای نوشتن طرح کسب و کار کامل و عالی باید این بخش را با دقت مشخص کنید.

    خلاصه اجرایی طرح کسب و کار

    خلاصه اجرایی طرح کسب و کار

    اولین بخش باید خلاصه ای از کل طرح شما باشه. خلاصه باید کوتاه و خوش ترتیب نوشته بشه. به این صورت که اگر چه خیلی از بخش های بیزنس پلن رو توش حذف کردیم اما با خوندنش یه مفهوم خوب و نسبتا کافی از کل طرح بدست بیاریم. هدف اینه که به خواننده نشون بدیم در طول صفحات بعدی با چه مفاهیمی مواجه میشه.

    هرچند که این بخش در ابتدای طرح میاد اما نوشتنش برای شما در آخرین مرحله ست؛ وقتی تمامی طرح رو نوشتین و از جزئیات و چند و چونش آگاه شدین.

    خلاصه باید شامل موارد زیر باشه:

    • نام کسب و کار شما و نشانی

    سعی کنین توی این موارد خیلی دقیق عمل کنین، حتی پیشنهاد میشه نام مدیران کسب و کار و نشانی اون ها رو هم ذکر کنین. این کار در محکم و مورد اعتماد نشون دادنتون خیلی موثره. اگر میتونین یک عکس از موقعیت مکانی دفتر (اگر دارین) در طرح کسب و کارتون قرار بدین.

    • تولیدات و محصولات یا خدمات این کسب و کار

    شرح بدین که محصول تولیدی یا خدمتی که ارائه میدین چه چیز هست؟

    • ماموریت و چشم انداز کسب و کار

    یه تصویر از دورنمای کسب و کارتون نشون بدین. به این فکر کنین که چند سال دیگه این شرکت در چه نقطه ای قرار داره و اون تصویر رو به شکل نوشته دربیارین.

    · گام نهایی در نوشتن مارکتینگ پلن

    چطور طرح کسب و کار بنویسیم

    چطور طرح کسب و کار بنویسیم

    تمامی این گام ها رو در کنار هم به کار ببرین و طرح بازاریابی خودتون رو بنویسین و به خاطر داشته باشین که این موارد رو متناسب با کسب و کار خودتون شخصی سازی کنین. چون برای هر بیزینسی باید نسخه ی مختص به خودش رو پیچید.

    (خیلی از مواردی که در نوشتن طرح بازاریابی گفتم با طرح کسب و کار هم پوشانی داشتند، ایرادی نداره… من سعی کردم تا گام به گام حرفه ای رو خدمتتون بیان کنم، شما متناسب با چیزی که نیاز دارین این اصول رو به کار ببرین)

  • در ادامه با این مطالب همراه باشید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

سایتتو رایگان آنالیز کن

ترغیب مشتری به خرید x بخوانید...