مدلهای بازاریابی
مدل بازاریابی (Marketing Model) چیست؟
مدل های بازاریابی ابزارهایی هستند که به فرآیند تفکر و تصمیم گیری در خصوص فعالیت های بازاریابی کمک میکنند و از توسعه استراتژی بازاریابی حمایت میکنند.
یک مدل ساده و واضح قالبی است که نحوه ی عملکرد برند را ارزیابی میکند و آن را با رقبا و برنامه های استراتژی رشد برای آینده مقایسه میکند.
و همچنین برای ارتباط با هدف و دلایلی که پشت استراتژی های به کار رفته نهفته اند نیز اثرگذار هستند.
اما مشکل اصلی است که مدلهای زیادی به وجود آمده و طی سال ها توسعه یافته اند، و گاهی انتخاب بهترین مدل، که با توجه به هدف کسب و کار کارایی لازم را داشته باشد، کمی دشوار شده است.
امروزه مدل های بازاریابی آنلاین و آفلاین وجود دارد اما خوب است بدانید اکثر آنها به نوعی الگوبرداری شده از مدل های بازاریابی کلاسیک هستند و با توجه به بستر مورد استفاده
دچار تغییراتی شده و الگوهای جدیدی به آنها اضافه شده است. اما هدف آنها همواره ارزیابی فعالیت برند و ارائه راهنمایی تحلیلی جهت تصمیم گیری است.
معروف ترین مدل های بازاریابی کدام اند؟

مدلهای بازاریابی
برای شناسایی بهترین مدل ابتدا لازم است هدف خود را از به کارگیری مدل های بازاریابی مشخص کنید. سپس با خروجی و ارزیابی های مدل توجه داشته باشید،
این موارد به شما نشان میدهد کدام مدل میتواند در پیشبرد اهدافتان مفید واقع شود.
در ادامه به معرفی برخی از پرکاربردترین مدلهای بازاریابی خواهیم پرداخت و همچنین مثال هایی از موارد استفاده هریک مطرح خواهد شد تا شما را در تصمیم گیری هدایت کند.
7P مدل آمیخته بازاریابی (7P Marketing Mix)
مدل آمیخته بازاریابی در ابتدا به 4P شناخته میشد که شامل محصول، قیمت، مکان یا عرضه، و ترفیع است با توسعه بازاریابی خدماتی و گسترش بازاریابی در کسب و کارها موارد دیگری از جمله افراد یا مخاطبان،
فرآیند و جایگاه یابی نیز به مدل آمیخته بازاریابی اضافه شدند و به 7P که امروزه میشناسیم و از آن استفاده میکنیم تبدیل شده است.
مقاله زیر اطلاعات جامعی از این مدل بازاریابی و موارد استفاده از آن را در اختیارتان قرار خواهد داد.
اما این مدل در رقابت شدیدی با رویکردهای دیجیتال مارکتینگ است چراکه امروزه بازاریابی دیجیتالی از اهمیت بالایی برخوردار است.
مدل بازاریابی USP
USP برگرفته از Unique Selling Proposition به معنای پیشنهاد ویژه فروش است.
پیشنهاد ویژه فروش در واقع مزیت رقابتی برند نسبت به رقبایش است که به صورت شفاف برای مخاطبان و مشتریان تعریف میشود
تا خریداران بالقوه از مزایای محصولات و خدماتی که برند ارائه میکند آگاهی پیدا کنند.
در واقع USP به عنوان مدل های پر کاربرد بازاریابی شناخته نمیشود بلکه اکثر بازاریابان از آن به عنوان روشی برای معرفی خود استفاده می کنند.
ماتریس گروه مشاوره بوستون(Boston Consulting Group Matrix)
ماتریکس بوستون از جمله شناخته شده ترین مدل های بازاریابی به خصوص در حوزه ی آکادمیک است اما در دنیای واقعی هم کاربرد خوبی داشته و معمولا توسط کسب و کارهای بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
از ماتریس بوستون به عنوان مدلی جهت ارزیابی عملکرد محصولات استفاده میشود، مدل دارای 4 بخش ستاره، گاو شیرده، سگ و علامت سوال است که هریک دارای ویژگی های مشخصی است،
قرار گرفتن در هریک از این 4 بخش ملزم به استفاده از استراتژی های مشخصی است. ویژگی هریک از 4 بخش ماتریس بوستون به شرح زیر است :
سگ ها : محصولاتی که توسعه و سهم بازار پایینی دارند.

مدلهای بازاریابی
معمولا توصیه میشود برندها محصولاتی که در این وضع هستند را از بازار خارج کنند و تمرکز خود را بر روی محصولاتی که وضعیت بهتری دارند بگذارند.
علامت سوال : محصول در بازار رو به رشدی است اما سهم بازار کم است،
در این مورد باید تلاش شود سهم بازار محصول از طریق تبلیغات و سایر فعالیت های بازاریابی افزایش یابد تا به وضعیت ستاره برسد.
ستاره : محصول در بازار رو به رشد است و سهم بازار زیادی دارد. این محصولات، جزو محصولات سودآور برند محسوب میشود و باید حفظ شوند، در این شرایط استراتژی های بازاریابی به گونه ای انتخاب میشوند
که سهم بازار محصول حفظ شود. با توجه به آنکه بازار رو به رشد است معمولا تحقیقات بازار برای این محصولات از اهمیت بالایی برخوردار است.
گاو شیرده : محصولاتی که در بازارهای با رشد پایین و سهم بازار بالا وجود دارند. این محصولات بسیار سودآور بوده و بر خلاف وضعیت ستاره نیازمند صرف هزینه ی کمتری هم هستند در نتیجه محصولاتی که در این موقعیت قرار دارند باید حفظ شوند
محبوب ترین مدل های بازاریابی کدام هستند؟
در راهنمای مدل های بازاریابی حیاتی ما مدل هایی که به نظر ما به عنوان محبوب ترین مدل های کلاسیک شناخته می شوند را انتخاب کردیم که توانسته اند در طول زمان محبوبیت خود را حفظ کرده
و همچنین در عصر امروزی بازاریابی Omnichannel همچنان مرتبط هستند. مشخص کردن این که کدام یک از همه مفیدتر است خیلی سخت است چرا که به فاکتورهای مختلفی مانند سلیقه و هدف شما از استفاده از مدل بستگی دارد و فقط خود شما هستید که می توانید آن را تشخیص دهید.
همچنین ما دوست داریم بدانیم که شما از چه مدل های بازاریابی تا به حال استفاده کرده و مدل محبوبتان چیست؟ آیا این مدل همچنان هم به خوبی عمل می کند یا روزهای فرمانروایی آن گذشته است؟ آیا جایگزین بهتری برای آن پیدا کرده اید؟
بعضی از مدل های بازاریابی دیجیتال محور هستند در حالی که بقیه به صورت مساوی روی اشکال ارتباطی سنتی و دیجیتال اعمال می شوند. به عنوان مثال، مدل RACE ما مشخصاً برای دیجیتال مارکتینگ طراحی شده است.
به همین دلیل، ما به زودی راهنمای رایگانی برای تمامی اعضای مدل های دیجیتال مارکتینگ در این مورد ارائه خواهیم داد. این راهنما شامل جزئیاتی در مورد ۱۰ مدل کلیدی دیجیتال مارکتینگ است، بنابراین شما می توانید مرتبط ترین مدل با بیزینس خود را به خوبی پیدا کنید.
مدل B2B (Business To Business):
در این مدل، کسب و کار و سازمان، محصولش را به کسب و کار دیگری می فروشد. لذا در این مدل کسب و کار با مشتری نهایی در ارتباط نیست و واسطه هایی که در این بین هستند،
محصول را به دست مصرف کنند نهایی می رسانند.
بیشتر کارخانه ها در این گروه قرار دارند،
آن ها محصول را تولید کرده و به عمده فروش ها می دهند
و عمده فروش ها آن را بین خرده فروش ها تقسیم می کنند.
البته برخی از کسب و کارهای بزرگ، خودشان نیز سعی در ایجاد خرده فروشی می کنند، بعنوان مثال ممکن شما هم فروشگاه های شیرین عسل را در سطح شهرتان دیده باشید.
در این مدل، توانمندی که بیشترین تاثیرگذاری را دارد، مهارت های مذاکره و چانه زنی است. چرا که در این تجارت و بازاریابی دو مدیر و دو صاحب کسب و کار رو در روی یکدیگر می نشینند و بر سر قیمت و فروش محصول صحبت می کنند.
مدل B2G (Business To Government):

مدلهای بازاریابی
این مدل مربوط به کسب و کارهایی می شود که با سازمان های دولتی کار می کنند و خدماتشان را به سازمان های دولتی می دهند.
شاید بتوان گفت که سبک این مدل کمی پیچیده تر و خاص تر است،
چرا که کار به سازمان های دولتی دردسرها و مسائل خاص خودش را دارد
که هر سازمان و شرکتی حاضر نیست تن به این مشکلات بدهد.
البته برخی از سازمان ها هستند که کلاً خدماتشان برای ارگان های دولتی است.
راهکار این مدل هم بیشتر در حوزه مذاکرات خاص تجاری و ایجاد ارتباطات خاص با افراد خاص است.
به هرحال هر کسب و کاری می تواند یک یا دو و یا هر سه این مدل های بازاریابی را داشته باشد. نکته مهم اینجاست که هر کسب و کاری باید در وهله اول مدل بازاریابی خودش را بشناسد
و برای هر کدام سیاست صحیحی را در پیش بگیرد.
در ادامه با ما همراه باشید: