رشد نرخ بازگشت سرمایه با سئو
با خوش امد گویی به شما بازدیدکنندگان عزیز مقاله رشد نرخ بازگشت سرمایه با سئو که توسط سئوبلک منتشر شده است را آغاز میکینیم.
در مقاله رشد نرخ بازگشت سرمایه با سئو اطلاعاتی از نرخ بازگشت سرمایه به شما عزیزان میدهیم و مراحل محاسبه ROI سئو را یه شما میگوییم.
با سئوبلک همراه باشید
رشد نرخ بازگشت سرمایه
همانطور که از نام آن مشخص است، نرخ بازگشت سرمایه یا Return Of Investmet (ROI) سود حاصل از هر سرمایهگذاری در کسبوکار است. این شاخص بهصورت درصدی محاسبه و بیان میشود. ROI برای تحلیل سرمایهگذاریها و تصمیمگیریهای بعدی در کسبوکار مورد استفاده قرار میگیرد.
در مارکتینگ هم ROI برای بررسی میزان تأثیر کمپینهای مختلف محاسبه میشود که همانطور که گفتیم به آن MROI (Marketing Return Of Investment) یا ROIM (Return On Marketing Investment) گفته میشود. البته بررسی MROI و تحلیل در بازاریابی چالشها و نکاتی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
۲ دلیل محاسبه ROI
برای یک کارشناس بازاریابی دیجیتال اندازهگیری ROI دو دلیل اصلی دارد:
-
بررسی تأثیر فعالیتهای بازاریابی
با توجه به هزینههای زیادی که معمولاً تیم مارکتینگ صرف تبلیغات میکنند، مدیران دوست دارند نتیجه میزان اثرگذاری این تبلیغات را بدانند. محاسبه MROI به بررسی میزان اثرگذاری انواع تبلیغات بر سودآوری شرکت کمک میکند.
-
تصمیمگیری برای صرف هزینه در انواع مختلف تبلیغات
میتوانید MROI را برای کمپینها و برنامههای مختلف تبلیغاتی بهصورت جداگانه اندازهگیری کنید و با مقایسه، به کمپینهای با ROI بالاتر، هزینههای مارکتینگ را بهینه کنید. بررسی MROI در تعیین بودجه بازاریابی، تخصیص بودجه به برنامهها و کمپینهای مختلف کمک میکند.
بیشتر بخوانید:
ترافیک تجدید پذیر ماهیانه
ترافیک ماهیانه، ترافیکی ثابت و منظم است. هر روز، هفته، ماه و سال می توانید بر روی این ترافیک و فروش های جدیدی که با خود به همراه می آورد حساب کنید. فروش های جدید شامل مشتری های بالقوه و مورد هدف نیز هستند. این مدل ترافیک قابل پیش بینی بوده و اندازه گیری آن ساده تر است که این امر، خود یکی از مزایای سئو محسوب می شود.
در این تصویر، مثالی از ترافیک تجدید پذیر ماهیانه یک وبسایت (LifeCoachSpotter.com) را مشاهده می کنید که از تکنیک های سئو استفاده می کند. ترافیک ماهیانه می تواند مهم ترین معیارهای وبسایت شما را بسازد. این معیارها عبارت اند از:
- MRR (درآمد تجدید پذیر ماهیانه)
- رشد MRR (رشد درآمد تجدیدپذیر ماهیانه)
اگر هر روز بازدیدکنندگان جدید و کافی به وبسایت شما می آیند، به طور مداوم فروش های سری اولی (one-time sales) خواهید داشت.
اگر مدل کسب و کار مشترکی و یا SaaS دارید، به طور مداوم MRR خود را افزایش می دهید. ترافیک تجدیدپذیر ماهیانه می تواند موجب رشد مداوم کسب و کار شود.
جایی که شکست می خوریم
سئو پتانسیل زیادی برای به وجود آوردن ROI بالا دارد. البته این مسئله منافاتی با این واقعیت که سئو می تواند سخت باشد ندارد. یک مبتدی شاید با خودش فکر کند: “اگر می خواهم کسب و کارم رشد کند، باید ترافیک سایتم را رشد دهم و برای رشد ترافیک باید وبسایتم را سئو کنم.” متاسفانه، این مسئله اصلا حقیقت ندارد. من به این فرضیه می گویم: “فرضیه مرگ”:
هرکسی که مدت زمان طولانی در زمینه سئو فعالیت داشته باشد حجم کار مورد نیاز را تشخیص می دهد.
مراحل محاسبه ROI سئو
فرایند محاسبه ROI سئو مستلزم کارها و آنالیزهای داخلی زیادی است. محاسبه SEO ROI با گوگل آنالیتیکس راحت تر شده است. در ادامه تنظیمات لازم برای محاسبه ROI و مراحل و فرمول آن بیان گردیده است. با ما همراه باشید.
1- مسئولیت ROI را توزیع کنید.
مسئولیت ROI تنها وظیفه تیم سئو نیست بلکه افراد دیگر مانند تیم فروش، تیم پشتیبانی مشتری و مسئول رسیدگی به مشکلات تخصصی نیز باید تلاش خود را برای تبدیل یک فرد به مشتری انجام دهند. این یک تلاش تیمی است.
2- تعیین نرخ تبدیل مشتری (Conversion Rate)
تعیین نرخ تبدیل یک گام اساسی برای محاسبه ROI سئو است. بازاریابان سئو باید با تیم فروش مشورت کند و نرخ تبدیل مشتری را درک کند. آن ها باید بدانند به نسبت 10 مشتری بالقوه چند نفر محصول و خدمت را خریداری می کنند.
اگر از هر 10 نفر یک نفر به مشتری تبدیل شود نرخ تبدیل 10% خواهد بود. اگر نرخ تبدیل 10% و ارزش متوسط محصول و خدمت 500 دلار باشد آنگاه هر مشتری می تواند ارزش 50 دلار در گوگل آنالیتیکس داشته باشد. اگر نرخ تبدیل 10% باشد و از هر 10 مشتری یک نفر خرید کند در مجموع 500 دلار درآمد حاصل می شود. این گزارش برای اندازه گیری کلی موفقیت عملکرد سئو شما مفید است. حتی اگر شما در نظر ندارید ROI سئو را به سرعت محاسبه کنید باید سیستم ecommerce Tracking خود را فعال کنید.
3- سیستم ردیابی تجارت الکترونیک (E-Commerce Tracking System) خود را فعال کنید.
گوگل آنالیتیکس در این زمینه کمک زیادی می کند. به گوگل آنالیتیکس بروید و آدرس Dashboard > Conversions > Ecommerce را دنبال کنید. فیلدهای لازم برای محصولات و داده های معاملات (Data Transaction) را پر کنید و در نهایت گزارشی از عمکلرد محصول، عملکرد فروش، معامله، و زمان خرید، تولید کنید.
4- اهداف کسب و کار خود را در گوگل آنالیتیکس تنظیم کنید.
اهداف کسب و کار می تواند برای هر کسی متفاوت باشد.
برای یک شرکت فناوری هدف، ثبت نام در یک کارگاه و یا ثبت نام در یک کنفرانس می تواند باشد.
برای یک فروشگاه دیجیتال هدف خرید محصولات است.
براساس این اهداف شما می خواهید نرخ ترافیک خود را افزایش دهید.
این امر زمانی امکان پذیر است که شما با مالکان کسب و کار صحبت کنید و مدل تجاری و نوع خدمات آنها را درک کنید.
هزینه خدمات و محصولات باید در زمان تصمیم گیری نرخ تبدیل مد نظر قرار گیرد.
برای تنظیم اهداف به گوگل آنالیتیکس رفته و به آدرس Admin > View > Goals > New Goals بروید.
در این صفحه می توانید اهداف خود را بر اساس معیارهای کسب و کار خود انتخاب کنید .
در شکل زیر 4 نوع اهداف و گزینه های Custom برای آن نشان داده شده است.
5- کلمات کلیدی خاص برند را جدا کنید .
شما باید پیش از محاسبه تلاش های ROI کلمات کلیدی برند خود را جدا کنید
دلیلش این است که بسیاری از بازدید کنندگان که با شما آشنا هستند نام برند شما را در حین جستجو استفاده می کنند
و این نمی تواند نشان دهنده تلاش های سئو شما به حساب آید.
به همین خاطر بهتر است کلمات کلیدی برند و غیر برند خود را جدا کنید .
از مطالب زیر نیز دیدن فرمایید:
6- نرخ تبدیل کلمه کلیدی را براورد کنید .
زمانی که شما کلمات کلیدی غیر برند را محاسبه کردید گام بعدی محاسبه اهمیت احتمال تبدیل است. برای داشتن ترافیک شما باید از کلمات کلیدی با کیفیت نیز استفاده کنید. به عنوان مثال، کلمه کلیدی x به مشتری می انجامد و دارای نرخ تبدیل 25% است در حالی که کلمه کلیدی Y دارای نرخ تبدیل 10% است. شما باید هزینه و زمان خود را برای کلمه کلیدی X قرار دهید نه Y. اگر کسب و کار شما کوچک است و به کلمات کلیدی محلی متکی است متخصصان سئوبلک به شما کمک می کنند کلمات کلید محلی هدف خود را بیابید تا بتوانید به حجم جستجو و نرخ تبدیل بالاتری دست یابید.
7- نرخ تبدیل خود را بر اساس کانال مرتب کنید.
پس از اینکه نرخ تبدیل ماهانه خود را محاسبه کردید باید داده های کافی برای اندازه گیری ROI خود داشته باشبد. راحت ترین روش مشاهده گزارش نرخ تبدیل از مسیر Conversions > Multi-Channel Funnels > Assisted Conversions است.
از قسمت بالای گزارش گزینه Conversion در بازه زمانی مد نظر را انتخاب کنید .
کانال های جستجوی طبیعی شامل تمام کاربرانی است که از راه های مختلف مانند سرچ در گوگل و بینگ به وب سایت شما راه پیدا کرده اند.
شما می توانید از این تبدیل ها برای تعیین استراتژی سئو خود استفاده کنید.
8- SEO ROI را بر اساس هزینه ماهانه محاسبه کنید. (فرمول محاسبه ROI)
زمانی که توانستید درآمد تولید شده از استراتژی سئو خود را در بازه های زمانی به دست آورید می توانید میزان سرمایه گذاری سئو را برای ROI تعیین کنید.
برای محاسبه ROI می توانید از فرمول زیر استفاده کنید :
100* ( هزینه سرمایه گذاری سئو /( هزینه سرمایه گذاری سئو – درآمد سرمایه گذاری سئو ))= SEO ROI
در فرمول بالا دو متغیر داریم:
- در آمد سرمایه گذاری سئو: با توجه به توضیحات بیان شده، این مقدار برابر است
با نرخ تبدیل جستجوی طبیعی. بر اساس تصویر بالا، نرخ تبدیل جستجوی طبیعی، نرخ تبدیل (Conversion Value) در کانال های جستجوی طبیعی (Organic Search) است. - هزینه سرمایه گذاری سئو: هزینه سئو ماهانه این شرکت در ماه
در مثال بالا نرخ تبدیل جستجوی طبیعی 704.087.50 دلار در یک ماه به دست آمده است.
اگر فرض کنیم هزینه سئو ماهانه این شرکت در ماه 100000 دلار است .
آنگاه با استفاده از فرمول زیر SEO ROI را می توانیم 69.41% محاسبه کنیم.
69.41%=100*69.41 = 10000/(704.08.5-10000)