برنامه کسب و کار

برنامه کسب و کار

برنامه کسب و کار

بیزینس پلن چیست؟ چگونه برنامه کسب و کار (بیزینس پلن) بنویسیم؟ انواع برنامه های کسب و کار چیست؟ منظور از مستند سازی استراتژی و اهداف کسب و کار چیست؟ تا انتهای پیج با ما همراه باشید. از اینکه مهراکت را انتخاب کرده اید متشکریم.

بیزینس پلن یک نوع برنامه است

کافی است نگاهی دقیق‌تر به عبارت بیزینس پلن (Business Plan) بیاندازید. اصطلاح Planning و برنامه ریزی برای ما ناآشنا نیست.

طرح کسب و کار یک برنامه است؛ درست مانند هر برنامه‌ی دیگری که در زندگی تنظیم می‌کنیم.

برنامه کسب و کار

برنامه کسب و کار

نوشتن بیزینس پلن برای استارتاپ

نوشتن طرح کسب و کار یا بیزینس پلن کار تازه‌ای نیست و چند دهه قدمت دارد. اما طی سال‌های اخیر شکل تازه‌ای از طرح کسب و کار به وجود آمده که قبلاً رواج نداشت و آن بیزینس پلن استارتاپ است.

واقعیت این است که درباره‌ی نوشتن بیزینس پلن برای استارتاپ قاعده‌ی مشخصی وجود ندارد. حتی نمی‌توانیم الزاماً بگوییم که بیزینس پلن استارتاپ با بیزینس پلن کسب و کارهای عادی متفاوت است.

برخی افراد معتقدند که بیزینس پلن همیشه یک ساختار مشخص دارد. اما گروهی دیگر می‌گویند که استارتاپ در ذات خود یعنی ابهام و نامشخص بودن (استارتاپ چیست؟)

تفاوت بیزینس پلن و طرح توجیهی در چیست؟ 

اگر بخواهید یک کسب و کار راه بیندازید، هم به نوشتن بیزینس پلن (Business Plan) نیاز دارید و هم به نوشتن طرح توجیهی (Feasibility Study). اما این دو با هم تفاوت دارند. طرح توجیهی و مطالعات امکان سنجی زودتر از بیزینس پلن نوشته می‌شود و ماهیت آن بیشتر از جنس تحلیل و تحقیق است. در واقع شما با طرح توجیهی می‌خواهید ببینید آیا این ایده از نظر منطقی و فنی اساساً‌ اجرایی است یا نه و نیز این‌که از نظر اقتصادی می‌‌تواند سودآور باشد؟

در حالی که در بیزینس پلن وارد فاز برنامه ریزی می‌شوید و آینده کسب و کار را – با جزئیات بیشتر – ترسیم می‌کنید.

گاهی اوقات دو اصطلاح Business Plan و Business Proposal با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. در حالی که دو سند کاملاً متفاوت هستند و ارتباطی با هم ندارند.

بیزینس پلن:

نوشتن بیزینس پلن مربوط به قبل از آغاز یک کسب و کار است. اما Business Proposal یک نوع «پیشنهاد فروش» است. وقتی شما محصول مشخصی را می‌فروشید و یک پیشنهاد برای یک مشتری خاص آماده می‌کنید و در آن پیشنهاد می‌کوشید او را قانع کنید که محصول شما را بخرد، گفته می‌شود که یک پروپوزال کسب و کار نوشته‌اید.

برنامه کسب و کار

برنامه کسب و کار

حتماً شنیده‌اید که شرکت‌ها و کارفرماهای بزرگ RFP یا Request for Proposal صادر می‌‌کنند و از شرکت‌ها می‌خواهند که پیشنهادهای فروش خدمات خود را عرضه کنند. این همان پروپوزال کسب و کار است.

مختص شما:  طراحی کمپین بازاریابی

آیا مشاوره برای نوشتن بیزینس پلن معنا دارد؟ یا چنین کاری صرفاً ترفندی برای کسب درآمد است؟

از زمانی که ویزاهای استارتاپی رایج شده‌اند، عده‌ای هم به شغل بیزینس پلن نویسی روی آورده‌اند و معمولاً تعدادی فایل آماده دارند و با ویرایش و ترکیب آن‌ها، سندی شبیه بیزینس پلن به مشتریان خود می‌دهند.

اما اگر به بیزینس پلن واقعی (و نه صوری) نیاز دارید،‌ طبیعتاً نباید سراغ این افراد بروید.

اهداف برنامه کسب و کار

کسی که یک برنامه کسب و کار تهیه می کند، احتمالا آن را به یکی از دلایل زیر انجام می دهد:

1.تامین اعتبار از سرمایه گذاران

از آنجا که محتویات این برنامه کسب و کار شامل مواردی از جمله چگونگی افزایش سودآوری کسب و کارها، چگونگی موفق شدن تجارت ها و حتی  شکست آنها می باشد، یک برنامه کسب و کار در درجه اول به عنوان ابزاری برای منابع مالی و سرمایه مورد استفاده قرار می گیرد.
این برنامه همچون یک سند برای ارائه به سرمایه گذاران و یا وام دهندگان بالقوه است که به آنها نشان خواهد داد سرمایه آنها چگونه به کار گرفته خواهد شد و چگونه می تواند به پیشرفت تجارت کمک کند.

همه بانک ها، سرمایه گذاران و بنگاه های سرمایه گذاری، قبل از تحویل پول خود می خواهند برنامه کسب و کار شما را ببینند.

2. مستند سازی استراتژی و اهداف کسب و کار

یک برنامه کسب و کار نباید هیچ نکته ای را از دست بدهد.
یک برنامه کسب و کار میتواند ده ها یا حتی صد ها صفحه باشد و این امکان را فراهم می کند که تهیه کنندگان این برنامه توضیح دهند که اهداف تجاری آنها چیست و آن کسب و کار چگونه می خواهد به اهدافش دست یابد.

مختص شما:  چگونه برندسازی کنیم

این توضیحات باید به گونه ای باشد که نویسنده برای تمام آن چه در برنامه مشخص شده است، دلیل قانع کننده داشته باشد.

3.مشروعیت بخشیدن به یک ایده تجاری

همه افراد ایده های خوبی در ذهن دارند، البته تا زمانی که آن را روی کاغذ ننویسند و متوجه نشوند که آن ایده به طور کامل عملی نمی باشد. برنامه کسب و کار روشی مؤثر برای اثبات این است که یک ایده تجاری ارزش دنبال کردن دارد یا ایده ای اشتباه است.
از آنجا که کارآفرینان روند بازار، سرمایه مورد نیاز و بازده سرمایه گذاری خود را مستند می کنند، می توانند معیارها و استراتژی های لازم را مشخص نمایند و این دقیقا همان چیزی است که برنامه کسب و کار در نظر دارد.

برنامه کسب و کار

برنامه کسب و کار

برنامه تجاری به خوانندگان این طرح اطمینان می دهد که کارآفرین این سازمان پیش از آنکه ایده تجاری خود را به گوش جهانیان برساند درباره ی ایده کسب و کار، تاکتیک ها و استراتژی های رشد و قضایای مالی ساعت ها فکر کرده است و درباره این ایده جدی می باشد.

اما به طور کلی کمک در تهیه بیزینس پلن می‌تواند زیرمجموعه‌ی فعالیت‌های مشاوره مدیریت باشد و می‌توانید افرادی را پیدا کنید که این کار را به شکل حرفه‌ای انجام دهند.

اما نشانه‌ی حرفه‌ای بودن این است که نباید به شما پیشنهاد دهند بیزینس پلن را «به جای شما» می‌نویسند. یک مشاور حرفه‌ای از شما خواهد خواست تمام داده‌ها، دانسته‌ها، اعداد و ارقام، مفروضات، استراتژی‌ها و جزئیات عملیاتی را تهیه و تدوین کنید و در اختیارش بگذارید.

سپس به شما کمک خواهد کرد آن‌ها را در یک چارچوب استاندارد و مخاطب‌پسند قرار دهید و بگنجانید. اگر دیدید مشاور به اندازه‌ی کافی «مشق شب» به شما نمی‌دهد، احتمالاً‌ با یک فرد سودجو روبه‌رو هستید.

بیشتر بدانید:

انواع برنامه های کسب و کار

1.طرح راه اندازی کسب و کار

متداول ترین نوع برنامه تجاری، برنامه برای راه اندازی یک تجارت جدید و اجرا کردن ایده تجاری نو می باشد. از این برنامه به عنوان یک مفهوم تجاری و در نهایت  پایه و اساس موفقیت استفاده می شود.
بزرگترین چالش نوشتن یک برنامه کسب و کار نوپا آن است که نویسنده خود را  ملزم می کند تا برای نوشتن آن کاملا از ابتدا شروع کند. در این برنامه های تجاری نوپا می بایست داده های صنعت مورد نظر، استراتژی های تجاری و برنامه های مرتبط با بازار هدف و بازاریابی ذکر شود.

مختص شما:  بازاریابی درونگرا و برونگرا

2.برنامه تملک کسب و کار

سرمایه گذاران قبل از تامین بودجه برای یک تجارتی که به فروش رسیده است، تمایل دارند تا برنامه کسب و کار آن را ببینند تا بدانند مالک جدید چگونه می خواهد آن را اداره کند.
چه چیزی تغییر خواهد کرد و چه چیزی تحت اداره مالک جدید یکسان خواهد ماند و علت آن جیست؟ همچنین برنامه تجاری می بایست درباره وضعیت کنونی صحبت کند و در آن توضیح داده شود که به چه علت مالک تغییر کرده است؟
برای مثال، اگر شخصی کسب و کاری را که شکست خورده است خریداری می کند.

در برنامه تجاری باید توضیح داده شود که چرا آن را خریداری کرده است و مالک جدید چه کاریبرای بهبود تجارت انجام خواهد داد. همچنین باید پیش بینی های فروش و توجیهی برای آن پیش بینی ها ذکر شود.

3.برنامه تغییر تجاری

هنگامی که یک کسب و کار می خواهد خودش را نجات دهد، برند تجاری اش را تغییر دهد یا چیز جدیدی را امتحان کند، صاحبان آن کسب و کار باید یک برنامه بازاریابی تجاری یجاد کنند. این برنامه باید:

  • وضعیت فعلی شرکت را اذعان کند.
  • چشم انداز آینده شرکت را بیان کند.
  • توضیح دهید که تجارت باید تغییر کند.
  • فرایندی را برای چگونگی تغییر تنظیم کند.

4.برنامه توسعه تجارت

به طور معمول، ایجاد یک سرمایه گذاری تجاری موفق و توسعه آن در مکانی دیگر، به برنامه تجاری خاص خود نیاز دارد، زیرا ممکن است این پروژه به یک مکانی جدید نیاز داشته باشد، روی یک بازار هدف جدید متمایز شود و یا به سرمایه بیشتری نیاز داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

سایتتو رایگان آنالیز کن

روش های ترغیب مشتری به خرید x بخوانید...