بازاریابی موبایلی چیست
بازاریابی موبایلی چیست ؟ (Mobile Marketing) استراتژی بازاریابی دیجیتالی چندکانالهای است که هدف آن دستیابی به مخاطبان هدف در تلفنهای هوشمند، تبلتها و سایر دستگاههای همراه آنها ازطریق وبسایتها، ایمیل، SMS و MMS، رسانههای اجتماعی و اپلیکیشنها است.
تلفن همراه شیوهی تعامل مردم با برندها را دگرگون کرده است. امروزه تمام کارهایی را که میتوان با رایانهی رومیزی انجام داد، در دستگاههای همراه هم در دسترس هستند. انجام تمام کارهایی مانند مشاهدهٔ ایمیلها، بازدید از وبسایت و خواندن مطالب در صفحهی نمایش کوچک دستگاههای همراه نیز امکانپذیر است. جالب است بدانید که:
- ۸۰٪ کاربران اینترنت، گوشی هوشمند دارند.
- پلتفرمهای موبایل مانند گوشیهای هوشمند و تبلتها تا ۶۰٪ از زمانی را که کاربران در ایالات متحده در رسانههای دیجیتالی میگذرانند، میزبانی میکنند.
- گوگل اعلام کرده است که از پایان سال ۲۰۱۵ میزان جستجو با گوشیهای تلفن همراه از تعداد جستجوهایی که توسط رایانههای رومیزی انجام میشود، فراتر رفته است.
برای تبلیغات موبایلی مؤثر، به درک مخاطبان خود، طراحی محتوا با درنظر داشتن پلتفرمهای موبایل و استفادهی راهبردی از بازاریابی SMS/MMS و اپلیکیشنهای موبایل نیاز دارید.
چگونگی ایجاد استراتژی موبایل مارکتینگ
هر برند و سازمان باید استراتژی بازاریابی موبایلی مختص خود را براساس صنعتی که در آن فعالیت میکند و مخاطبان هدف خود توسعه دهد. در زیر گامهای طراحی یک استراتژی موبایل مارکتینگ توضیح داده شده است.
گام اول: ایجاد پرسونای خریدار موبایلی
اولین قدم در هر استراتژی بازاریابی، درک مخاطبان است. پرسونای خریدار (Buyer Persona) ابزار ارزشمندی برای رسیدن به این درک و شناخت است.

بازاریابی موبایلی چیست
پرسونای خریدار صرفاً نمونههایی خیالی از انواع مختلف مشتریان شما هستند. پروفایلی از مشتری که پسزمینه، توصیف شغلی، منابع اصلی اطلاعات، اهداف، چالشها، نوع محتوای موردعلاقه، اعتراضها، تفریحها و نقش هر کدام را در فرآیند خرید توصیف میکند. وقتی تصویر واضحی از مخاطبان هدف خود داشته باشید، تعیین کانال ارتباطی و رساندن پیامهای بازاریابیتان آسانتر خواهد بود.
بهطور خاص، جزئیات مربوط به عادتهای مخاطبان هدف خود در استفاده از تلفن همراه را نیز جمعآوری کنید. چه میزانی از استفادهی آنها از وب ازطریق دستگاههای همراه انجام میشود؟
آیا کامل کردن فرآیند خرید در گوشی هوشمند برای آنها راحت است؟ اگر خودتان هنوز کاربران زیادی ندارید تا بتوانید به اعداد و ارقام خوبی دست پیدا کنید گزارشهای زیادی در این زمینه در دنیا منتشر شده است که البته مربوط به کشورهای خارجی است ولی کمابیش در ایران نیز صادق است. برخی از آنها را در گزارههای زیر میخوانید.
- ۶۵٪ ایمیلها ابتدا روی دستگاه همراه باز میشود.
- ۴۸٪ کاربران سشنهای اینترنت همراه خود را در موتورهای جستجو شروع میکنند.
- ۵۶٪ خریداران B2B (تجارت به تجارت) بیشتر از گوشیهای هوشمند برای دسترسی به محتوا و مطالب فروشندگان استفاده میکنند.
- ۹۵٪ افراد بزرگسال بیشتر از گوشیهای هوشمند خود برای دسترسی به مطالب و اطلاعات استفاده میکنند.
برای درک بهتر بازار هدف خاص خود به Google Analytics مراجعه کنید و در آن میزان ترافیک سایت خود را که ازطریق گوشیهای همراه وارد شدهاند. نتیجه گام نخست شما باید یک تصویر خیالی از مشتریتان باشد با ویژگیهای جنسیتی، رفتاری، تحصیلاتی، جمعیتشناختی، جغرافیایی و …. که نیازمند به محصول یا خدمت شماست و از طریق موبایل همراه خود در حال اسفاده است.

بازاریابی موبایلی چیست
گام دوم: تعیین اهداف
با کمک مدیران کسبوکارتان، هدف استراتژی بازاریابی موبایلی خود را مشخص کنید. با پرسیدن بعضی از سؤالات زیر از گروهتان میتوانید اهدافتان را مشخص کنید:
- درحالحاضر برای دستگاههای همراه چه کارهایی انجام میدهیم؟ (با این سوال شروع کنید تا وضعیت فعلی کسبوکارتان برای پرسونای موبایلی را بررسی کنید).
- اگر هماکنون از بازاریابی موبایلی استفاده میکنید، عملکردتان چگونه است؟ ( این پرسش به شما کمک میکند که بدانید درحالحاضر کدام شیوهها جواب میدهند، کدامیک مؤثر نیستند و کدامیک اندازهگیری و سنجیده نشدهاند).
- اهداف اصلیتان از گنجاندن بازاریابی موبایلی در استراتژی کلیتان چیست؟ (با این سوال باید هدفتان از شروع استراتژی بازاریابی موبایلیتان را تعیین کنید که دنبال چه چیزی هستید از جذب و حفظ بیشتر کاربران موبایلی.)
گام سوم: تعیین شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs)
درباره سنجه و KPI در بازاربابی محتوایی در مطلب ۳ معیار برای اندازهگیری کیفیت تولید محتوا صحبت کردیم. درست مانند سایر روشهای بازاریابی در بازاریابی موبایلی نیز باید عملکردتان را باید آزمایش و بهینه کنید. مشخص کنید که کدام KPI واقعگرایانه و قابل اندازهگیری، موفقیت کمپین بازاریابی موبایلی شما را تعیین میکنند. برای نمونه چنین مواردی میتواند KPI در بازاریابی موبایلی باشد:
درگیرسازی کاربران (Engagement):
در این شاخص کلیدی به دنبال این هستیم تا کاربران را در سایت یا اپ خودمان بیشتر درگیر کنیم. درگیری به معنای ایجاد تعامل بیشتر است. هر چقدر کاربران شما با محتوا و المانهای سایت شما بیشتر ارتباط بگیرند و اقداماتی که از آنها میخواهید را انجام دهند درگیرسازی بیشتری اتفاق میافتد و این درگیرسازی در نهایت منجر به افزایش فروش یا جذب کاربر فعال بیشتر میشود. درگیرسازی به خودی خود یک سنجه نیست ولی زیر مجموعههایی دارد که میتواند بسته به کارتان یک یا چندتا از این سنجهها را در نظر بگیرید. به عنوان مثال طول نشست (Session Length)، تعداد نمایش اپ منحصربهفرد (App Screen Per Session)، تعداد کاربران ثبتنام کرده یا تعاملکرده (Opt-ins) و …
جذب کاربران (Acquisition):
در این شاخص کلیدی میسنجیم که چه تعداد کاربر جدید موبایلی را توانستهایم جذب کسبوکار خود کنیم.
میزان درآمد هر کاربر (Average Revenue Per User):
میزان کل درآمد تقسیم بر تعداد کاربران
ارزش بلندمدت هر کاربر (Costumer Lifetime Value):
میزان درآمدی که هر کاربر در طول یک دوره زمانی برای شما ایجاد میدهد.
هزینه هر نصب (Cost Per Install):
کل هزینهای که در یک کمپین مشخص برای نصب گرفتن انجام دادید تقسیم بر تعداد کسانی که اپ شما را نصب کردند.
نرخ بازگشت (Retention Rate):
اختلاف تعداد کاربرانی که در پایان یک دوره زمانی مشخص (مثلاً یک ماه) با شما بودهاند از تعداد کاربران در آغاز هیمن دوره زمانی تقسیم بر تعدد کاربران در آغاز دوره زمانی
گام چهارم: رصد متریکهای بازاریابی موبایلی
در این گام باید یک یا چند سنجهای که انتخاب کردید را با ابزارهایی مثل آنالیتیکس گوگل رصد کنید و ببنید که آیا شما را به اهداف تعیین شدهتان در گام اول می رساند یا خیر. چند مثال از بخشهای پراهمیت آنالیتیکس را در ادامه توضیح خواهیم داد.
- دادههای Mobile Behavior (رفتار موبایلی) نشان میدهد که محتوای مناسب موبایل شما چقدر مخاطبان را جذب کرده است.
- دادههای Mobile Conversion (نرخ تبدیل موبایل) نشان میدهد که آیا بعضی از صفحات فرود اصلی شما باز هم باید برای دستگاههای همراه بهینهسازی شود یا خیر.
- جدول موجود در داشبورد Site Content شامل متریکهایی مانند PageViews (نمایش صفحات) و بانس ریت (Bounce Rate، نرخ دفع کاربر) است. با کلیک روی منوی «Secondary Dimension » در بالای ستون اول و انتخاب «Device Category» (دستهبندی دستگاه) از زیرمنوی «Users» (کاربران)، دستهبندی دستگاه را اضافه کنید. سپس این جدول پربازدیدترین صفحات وبسایت برای هر دستگاه را نمایش میدهد و میتوانید مشاهده کنید که موبایل چقدر بر ترافیک وبسایت شما اثر گذاشته است.
این اطلاعات نشان میدهد که کدام عبارات جستجو ترافیک موبایلی را به سایت شما هدایت میکند، مخاطبان دستگاههای همراه شما به کدام مطالب بیشتر علاقه دارند و ابتدا باید کدام صفحات را برای مخاطبان دستگاههای همراه خود بهینهسازی کنید.
تکنیکهای موفقیت در موبایل مارکتینگ
در ادامه چند تکنیک ساده برای موفقیت بیشتر کسبوکار شما در موبایل مارکتینگ را ارائه خواهیم داد.
وبسایت سازگار با موبایل (Mobile-Friendly)
امروزه داشتن وبسایتی سازگار با موبایل، یک گزینه نیست، بلکه از موارد ضروری و واجب است. یکی از شاخصهای بسیار مهم برای گوگل تا یک سایت را بالاتر نمایش دهد آن است که آن سایت نمایش بهتری برای دستگاههای موبایل داشته باشد. برای دیدن وضعیت سایت شما در موبایل میتوانید به فاکتور رنکینگ سازگاری با موبایل (Mobile-Friendliness) گوگل مراجعه کنید.

بازاریابی موبایلی چیست
«سازگاری با موبایل» برای موتورهای جستجو به این معنی است که:
- مطالب در صفحات دستگاههای همراه بهصورتی نمایش داده شود که نیازی به اسکرول (پیمایش) کردن به طرفین (در راستای عرض صفحه) یا زوم کردن نباشد.
- مطالب بهسرعت بارگذاری (لود) شود.
- هیچ خطای خاص موبایلی (Mobile-Specific Error) در وبسایت ایجاد نشود.
حتی گوگل ابزار رایگان سنجش میزان سازگاری با موبایل را نیز در اختیار بازاریابان قرار داده است که با استفاده از آن میتوانند بهترین راه بهبود سایت خود را شناسایی کنند.
مهمترین دلیل برای داشتن وبسایتی سازگار با موبایل، ایجاد تجربهی کاربری یکسان و جذابی برای کاربران است. تجربهٔ کاربری موبایل (Mobile UX) روی هر یک از مراحل چرخهٔ خرید تأثیر چشمگیری دارد:
- ۶۴٪ از کاربران وبی که از دستگاههای همراه استفاده میکنند، درصورت لود نشدن صفحات ظرف ۱۰ ثانیه این صفحات را ترک میکنند.
- ۳۵٪ از مدیران نمیتوانند خرید موردنظر خود را انجام دهند، زیرا وبسایتی که از آن بازدید کردهاند با موبایل سازگار نیست.
- ۹۰٪ از مدیران ارشد شرکتها برای تحقیق درمورد خریدهای شرکتشان از دستگاههای همراه استفاده میکنند.
اطمینان یافتن از آسان و یکسان بودن تجربهٔ کاربری وبسایت شما در دستگاههای همراه باید از اهداف اصلی بازاریابی شما باشد.
- ماژول سئو وردپرس
- آموزش سئو حرفه ای وردپرس
- طراحی صفحه تماس با ما
- بهترین قالب وردپرس از نظر سئو
- جستجوی با فیلتر در وردپرس با Search & Filter